HAKKIMIZDA


SEVGİLİ KUŞ DOSTLARI;

Disiplin, bilimsel yaklaşım, yeniliklerle açık olmak ve öğrenme / uygulama yeteneği her işte olduğu gibi kuş yetiştiriciliğinde de en önemli unsurlardır. Bizim yetiştirdiğimiz kuş ırklarının hepsi zaman içinde çapraz eşlemelerle ve pozitif-negatif eleme yöntemleriyle oluşturulmuştur. Evcil kuşlar artık doğal ortamlarında yaşamasalarda vücutlarının çalışma sistemleri ve ihtiyaçları değişmemiştir. Doğada yaşayan bütün kuş çeşitleri mevsimlere göre çok geniş besin yelpazesine sahiptir. Bu besinler; bitki tohumları, kökleri, yaprakları, meyveleri, böcek ve kurt çeşitleri, toprak ve minerallerdir. Bu besin maddeleri üzerinden hayati önem taşıyan tüm vitamin-mineral-izelementleri ve protein elde ederler.


Bu çok geniş beslenme ortamını doğru orantılarda ve yeterince kuşlarımıza nasıl uyarlayabiliriz? Esas problemde budur. Kuşlar doğadan kopmayla birlikte sadece besin maddelerinin zenginliğinden ve etkinliğinden uzaklaşmamışlardır, bununla beraber bizim stres dediğimiz (uçuş yarışları, salon yarışmaları, klima farklılığı, antibiyotikler, ısı, ışık, yem vb.) bir ortamın içine girmişler, bozulan bağışıklık sistemi yüzünden hastalıklara karşı savunmasız kalmışlardır. Kuşların en çok hastalandığı dönemler; yavru sezonu, uçuş ve yarışma sonraları, tüy dönemi, yer değiştirme dönemleridir. Yeni doğan yavrular da kendi bağışıklık sistemleri tam oluşmadığı için bu durumdan olumsuz etkilenirler (Moos veya Adeo sendromu) . Bu dönemlerde desteklenmeyen kuşların vücutları zayıf düştüğü için mikroplara karşı daha savunmasız olurlar. Kuşkusuz biz kuşlara doğal ortamlarındaki besinlerin aynılarını doğadaki kalitede sunamayız.


Piyasadaki yem karışımları da içerik açısından kısıtlıdır. Fabrikada işlenme, transport ve depolama esasında da besin değerlerinde kaçınılmaz bir kayıp oluşur. Ayrıca yem karışımlarında çok az ya da hiç bulunmayan ama kuşlar için önemli olan besin maddeleri vardır. Vücutta ayrı ayrı görevleri olan bu maddeler genel işleyişiyle beraber sinir, kas ve sindirim sistemlerinin düzenli çalışmasını sağlarlar. Birbirlerini tamamlayarak veya birbirleriyle etkileşerek kuşların özellikle belli dönemlerde (yarışma, yavru sezonu, tüy dönemi, dinlenme sezonu) performanslarının düşmemesini sağlar, bağışıklık sistemlerini destekleyerek hastalıklardan korurlar (bir nevi önceden tedavi), uzun vadede sağlıklı nesillerin oluşmasına ve verimin artmasına sağlam bir zemin hazırlar.

Biz de bu sağlam zemini temin edebilmek için bilginin kılavuzluğu ve yaşanan tecrübelerden yola çıkarak bir beslenme konsepti hazırladık. Bu konseptteki dört ana esasa dikkat çekmek ve göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtmek istiyoruz.

1) Besinlerin ve etkin maddelerin çok yönlü çeşitliliği,

2) Yılın değişen dönemlerine ve ihtiyaca göre beslenme,

3) İhtiyaç kadar ve gerektiği şekilde,

4) Mümkün olduğu kadar Antibiyotik kullanımından ve genel olarak ilaç kullanımından kaçınarak doğal yolla beslenme.

Avrupa ülkelerinin son yıllarda kanatlı yetiştiriciliğinde antibiyotiklerin kullanımına yasaklar getirmesiyle birlikte yem ve katkı maddeleri üreticileri, yan etkisi hemen hemen hiç olmayan, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal özlü (bitki drogları) ürünlere yönelmiştir.

Bütün bu araştırmalar bu konu üzerine yoğunlaşmış, aslında yüzyıllardır kullanılan ve çoğu ilacın çıkış noktası / hammaddesi olan doğal özler hak ettiği değere tekrar kavuşmuştur. Bitkinin etkin maddelerini kullanarak yapılan tedaviye Fitoterapi (Latince Phytos: Bitki, therapy: Tedavi demektir.) denir. Bununla beraber doğanın mucizevî hayvanı arıların yaptığı ürünlerin (Bal, propolis, arı poleni, arı sütü gibi) hastalıklardan korumada ve tedavide kullanılmasına da Apiterapi denmektedir. Bir diğer çok önemli olan üründe değişik tekniklerle elde edilen Bitki Yağlarıdır. Yağların etkin gücünden yararlanılarak yapılan koruma ve tedavi yöntemlerine de Aromaterapi denmektedir. Bütün bu doğal maddeler kullanılarak hazırlanan ürünlerimizde en kaliteli ham maddeler seçilmekte ve özenle seçilen bu ham maddeler uzmanı tarafından (Yem katkı uzmanı, Eczacı, Bitki uzmanı)gerektiği şekilde hazırlanmaktadır.

Avrupa’daki kanatlı (Güvercin, Kanarya, Papağan türleri, Orman kuşları vb.) ürünleri yapan firmalarda olduğu gibi bizim de önceliğimiz yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerle ve bununla beraber yardımcı vitamin-mineral-izelementleri katkılarıyla kuşlara sağlıklı bir beslenme zemini hazırlamak, çok gerekliyse veteriner kontrolünde ilaç kullanılmasını ön gören yetiştirici bilinci oluşturmaktır. Modern kuş yetiştiriliciliğine uzun vadeli katkı yapabilmek dileğiyle.

** Ürünlerimizde ilaç (drog) olarak kullanılan ham maddeler Almanya’da

*Komisyon E’nin onay verdiği bitkiler ve diğer doğal maddelerdir. Karışımlar ve miktarları Uzman Eczacı tarafından belirlenip, üretilmektedir.

* Komisyon E: Almanya sağlık bakanlığı içinde doktorlar ve bitki uzmanlarından oluşan, sadece üniversite laboratuvarlarında deneyleri yapılmış ve hastalığa karşı etkisi ispatlanmış bitkilerin kullanımına şekil ve dozaj olarak izin veren komisyon.